pondělí 27. března 2017

Návod: obal na mobil

Líbí se mi nápad, kdy obal na mobil slouží i jako kapsička na drobnosti, kartičky nebo jiné potřebnosti, když nechceme vláčet celou kabelku. Nápad je to čínský, či vietnamský, či jaký a já jsem ho rozpitvala, zkopírovala a posílám tímto dál do světa dobrý nápad. Myslím, že čínský lid se zlobit nebude. 

Takže jak na to...
Potřebujeme:
- vrchní látku - asi 20 x 30 cm
- podšívkovou látku - 40 x 30 cm
- nažehlovací výztuhu - pro tuto velikost a použití se mi osvědčil Ronofix
- metrážový zip - 50 cm + 2 jezdce
- základní šicí potřeby
 Vytvoříme si střih podle vlastních potřeb a velikosti Bellova přístroje. V mém případě je výchozí obdélník 10 x 17 cm, včetně přídavků na švy. Hotový rozměr obalu tak vychází 9 x 16 cm. K zaoblení rohu použijeme něco šikovného, třeba víčko zavařovačky.

 Dva zrcadlové kousky podlepíme Ronofixem. Osvědčilo se mi přichytit látku na výztuhu zlehka žehličkou a až pak vystřihávat přesný tvar. Nažehlujeme zásadně bez napařování.
 Z podšívkové látky si vystřihneme dva obdélníky. Větší na mobilovou část - 17 x 20,5 cm - a menší na vnitřek kapsičky - 18 x 17 cm. Na veškeré kreslení na látku používám klasickou školní pilotku, která se skvěle přežehlením odstraní (to kdybyste ještě tuhle ameriku neměli objevenou :)).
 Šití začínáme kaspičkovou částí jako při klasické toaletce. Podšívka + zip lícem nahoru + horní díl. Prošijeme zipovou patkou v kraji.
 Další amerika je, že šijeme vždy z vyztužené nebo pevné strany, aby se měkčí látka nepěkně neshrnovala.
 Všijeme druhou část zipu k druhé lícové částí s tím, že podšívka je přehnutá a tvoří kapsičku.
 Kapsička je o něco menší, aby pak vevnitř nepřekážela při zapínání. Důležité je sežehlit kapsičku tak, jak je vidět na fotce - teda vpravo při rubovém pohledu. Na druhé straně by to pak vevnitř nesedělo.
 Zip pro mobilovou část rozdělíme napůl a přistehujeme z lícové strany. V kulatých rozích zip na několika místech nastřihneme, jinak by všívání do oblouku bylo téměř nadlidským úkolem. Je dobré nechat si zip delší.
 V místě, kde se zipy potkávají je to trochu oříšek, ale dobré nastehování nám ušetří následné párání a zipy se potkají přesně uprostřed.
 Horní díl položíme lícem na podšívku, kterou také doporučuji ustřihnout větší, těžko se odhaduje přesný rozměr a je k vzteku, když pak milimetr chybí. Díly k sobě přišpendlíme, poctivější povahy mohou samozřejmě znovu sestehovat.
 Díly sešijeme a přebývající podšívku sestřihneme. Tuto fázi bych označila jako nej..., takže v této chvíli se jdeme odměnit něčím dobrým, v horším případě páráme a opravujeme, dokud nejsou obloučky stejné a zip nesedí přesně.
 Před otočením do líce natřihneme kulaté části do malých véček.
 Po otočení celého díla, by měly zipy na sebe takto navazovat.
 Nyní na oba zipy nasadíme jezdce.
 Přes mobilovou část obrátíme polotovar znovu do rubu, můžeme si upravit výslednou délku obalu a sešijeme a zaentlujeme.
 Naposledy převrátíme do líce, porovnáme napařovací žehličkou.
 Tramtadadá...je to hotovo. Zde kapsičková část....
 ...a tady domeček pro mobil. Ano, toto je opravdu mé volací zařízení, žádná dekorace.
Přeji mnoho radosti při práci, nejasnosti ráda dovysvětlím a kdyby se Vám s tím nechtělo šít, tak na mém Fleru těchto futrálků několik najdete. A jestli ušijete, budu ráda za komentář, jak se povedlo.
Takže ke strojům!

1 komentář: